Leiderschap bij verandering!

Blog: 5 tips bij een verslapte aandacht

Blog: 5 tips bij een verslapte aandacht

Soms zijn er van die dagen dan ram je in één keer door al je todo’s en soms zijn er van die dagen dat de tijd niet vliegt en sterker nog je merkt dat je je gewoon tot niks kunt zetten. Hoe ga je daar mee om?

Mijn favoriete uitspraak is: ‘je bent het meest productief wanneer je bijna op vakantie gaat.’ Hoewel de klok je op de hielen zit, zit je eigenlijk altijd lekkerder in de stof en ben je stiekem bijna teleurgesteld dat je weggaat. Je bent scherp, je maakt veel (en sneller) keuzes en maakt de opdrachten helemaal af. Dat geeft een bevredigend gevoel right?! #vakantiemodus

Afleiding kan soms best wel mooie dingen brengen. Lekker zoetsappig en aangenaam zijn de tips om je ‘eraan over te geven’, maar soms zit dat er gewoon niet in en weet je: ‘I have to get my shit together’. Ik geef je een aantal tips waarmee je weer een boost krijgt:

1. GEEF EEN ANDER NIET DE SCHULD VAN JOUW GEBREK AAN AANDACHT
Hoe verleidelijk het ook is en je jouw afwezigheid op die zeurende ouder wilt afschuiven of jouw gebrek aan concentratie verwijt aan die collega met al haar wilde verhalen…; Jij en jij alleen kan voor een oplossing zorgen die de situatie verandert. Spreek jouw gedachten uit wanneer jij je moet focussen, of durf hardop te zeggen: wow, ik ben afgeleid en wie kan me helpen ;-).

2. KIES VOEDING DAT JE BOOST
Voeding heeft een enorme impact op hoe we ons voelen. Zowel drankjes als vast voedsel. Een belangrijke stoorzender is je suikerspiegel. Probeer daarom niet te zoet op de dag te eten. Een dip kan er daarna zo inslaan dat je het liefst je hoofd even op je bureau legt. Kies liever voor fris en verkwikkend. Een paar ideeën van mij en van Google ;-)

- leer je koffie te drinken zonder suiker
- kies voor thee met citroen
- bosbessen
- salade als lunch
- pure chocolade
- water
- groene thee (heb je die cafeïne toch binnen, nee ik weet het, het is niet hetzelfde als koffie, maar 1x kopje zwarte goud kun je best vervangen met iets wat je goed doet ;-))

3. ZORG VOOR EEN FIJNE WERKOMGEVING
Misschien is een koffietentje de beste plek om jouw werkbespreking voor te bereiden of heb je doodse stilte nodig om een complex probleem te analyseren.
Hoewel jij niet afhankelijk moet zijn van de omgeving of van een situatie kun je wel een fijne plek creëren waardoor je in een goede flow komt. Kaarsjes aan? Een muzieklijst met piano gepingel of juist work-out muziek waarbij je in een versnelling komt. In een volgende blog vraag ik een aantal succesvolle mensen hoe zij hun (productieve) werkomgeving creëren.

4. GA NA OF JE MANIER VAN WERKEN ECHT NIET ANDERS KAN... 
Inbeeldingsvermogen klaar? Aanpassen maar… want deze tip is misschien niet voor iedereen even aanwendbaar, zeker niet in het onderwijs, maar het is niet onmogelijk! Afijn; komt ie. Op welk moment van de dag sta je te stuiteren, wanneer kak je in of heb je moeite met concentratie?

Ik ben bijvoorbeeld in de ochtend creatief en zit dan vol goede intenties en ideeën. Zo zonde om mijn ochtend te storten op routine zaken of afspraken. Mensen geven mij energie en dus plan ik het liefste een afspraak in de middag. Ik pas dit principe zowel privé als in mijn werk toe en het brengt me heel ver. Sinds kort ben ik ook begonnen met mijn ‘Miracle Morning’ een principe/levensstijl waarbij je voor 9:00 al wat taken van je lijst kunt strepen. In een andere blog vertel ik je daar graag meer over.

Vervolgvragen:
- hoe is deze dynamiek in jouw team?
- met wie zou je moeten praten om deze aanpassing door te voeren?

5. WEES NIET TE HARD VOOR JEZELF EN DRAMATISEER NIET 
Het voelt heel verleidelijk om te bedenken hoe je je zou voelen in; een andere functie, een ander team, of zelfs op een andere school (of een ander bedrijf). Want ja; in een andere situatie met meer uitdaging of minder druk zou je véél meer gedaan krijgen en makkelijker jouw doelen behalen. Toch?! We zijn heel goed in het opblazen van bepaalde gedachten en koppelen onze emotie en gemoedstoestand aan keuzes. ZONDE. Je kunt discipline, aandacht, productiviteit leren en dat overwinningsgevoel is veel krachtiger dan een overhaaste beslissing. Vroeg of laat loop je tegen dezelfde dingen aan. Een gesprek met jouw leidinggevende is misschien wel een goede zet, maar zoek de oplossing dichtbij en verwacht het niet van jouw omgeving.

 

Desiree Schoneveld is een ster als het gaat om productiviteit en geeft je de gouden tips om het maximale uit jouw werkdag te halen. Ze is een ambitieuze en inspirerende vrouw, die houdt van content creëren. Mede door het toepassen van haar eigen productiviteitstips, krijgt zij het voor elkaar om naast haar werk bij Handgemaaktbrood, ieder jaar een fantastisch evenement neer te zetten: de Ladies Lounge, verschillende teams te leiden en regelmatig te spreken in haar kerk ICF Amsterdam.